Her Ahmedi erkek, Cuma, Bayram ve Cenaze Namazı kıldırabilecek kadar imamlık bilmelidir. Bu namazlara ait bilgiler aşağıdadır.
Cuma Namazı ve Kılınışı
Cuma namazı 4 rekât ilk sünnet, Cuma Hutbesi, 2 rekat farz, 2 rekat ta son sünnet’tir. Eğer Cuma ve ilkindi namazı birleştirilip kılınacaksa; Cuma’nın 2 rekatlik son sünneti terk edilmeyen bir sünnet olduğu için önce bu iki rekatlik sünnet 4 rekât olarak kılınır. Sonra müezzin ezan okur, imam ayağa kalkarak selam verir (Esselamu Aleyküm ve Rahmetullah) Sonra şunları okur;
Eşhedü ella ilâhe illallahu vahdehû lâ şerîke leh, ve eşhedü enne muhammeden abdühû ve resûlüh. Amma bağdü fe eûzü billâhi mineş şeytânir racîm, Bismillahirrahmanirrahim,
(Burada Fatiha suresini okur)
Bundan sonra hutbe okunur. Hutbenin sonunda imam çok kısa bir müddet oturur ve tekrar ayağa kalkarak şu duayı okur;
Elhamdülillahi nahmedühû ve nestaînuhû ve nestağfiruh, ve nü’minü bihî ve netevekkelü aleyh. Ve neûzü billahi min şurûri enfüsina ve min seyyiâti ağmâlina, mey yehdihillâhü felâ muzille lehû ve mey yuzlilhu felâ hâdiye lehû. Ve neşhedü ella ilâhe illallâhu ve neşhedü enne Muhammeden abdühü ve resûlüh. İbâdallah, rahimekumullah, innellâhe ye’muru bil adli vel ihsani ve itâi zil gurba ve yenhâ anil fahşâi vel münkeri vel bağyi, yağızüküm lealleküm tezekkerün.Üzkürullâhe yezkürüküm, ved’ûhü yestecib leküm, vele zikrullâhi ekber.
Burada müezzin kamet getirir ve Cumanın 2 rekât farzı kılınır. Bu 2 rekatlik namazın sonunda müezzin tekrar kamet getirir ve ilkindi namazı kılınır.
Şayet Cuma namazı ve ilkindi namazı cem edilmeyecekse sadece Cuma namazı kılınacaksa o zaman önce 4 rekat Cumanın ilk sünneti kılınır ardından yukarda anlatıldığı şekilde devam eder (Yani hutbe duaları, hutbe ve Cuma namazı yukardaki gibi kılınır). Cumanın farzı kılındıktan sonra son iki rekat sünnet kılınır ve namaz sona erer.
Müslümanlardan hutbeyi dikkatle dinlemeleri beklenir; hutbe sırasında her tür konuşma yasaktır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) hutbe esnasında birisinin diğerini susturmak için konuşmasını uygun görmezdi. Kaçınılmaz durumlarda işaretlerle, konuşan kişi uyarılabilir. İmam hutbenin ortasında birine bir şey sorarsa cevap verilmelidir.Hutbe veren kişinin namazda da imamlık yapması tercih edilir. Cuma namazında imam Fatiha suresini ve ardından başka bir sureyi yüksek sesle okumalı. Cemaatle beraber iki rekattan önce ve sonra dörder rekat sünnet olarak eda edilmeli ama sonraki dört yerine meşhur hadis kitabı olan Sunan Abu Davud da bahsedildiği gibi iki rekata da izin verilir. (Kitab-us-Salat bab Assalaat b 'ad al Jumu 'ah VE sharah Assunnah, cilt. 3 sayfa 449). Hutbe esnasında camiye giren kimse oturan insanların üstünden atlayarak öne doğru ilerlemeye çalışmamalı. Hutbe başlamış olduğu için hızlıca iki rekat sünnet kılabilir. Namaza geç kalan kimse farz olan iki rekatın ikincisine yetişebilirse imam namazı bitirdikten sonra kendi namazını tamamlamalıdır. Ola ki cemaatle beraber kılınması gereken farz namazını tamamen kaçırırsa Cuma yerine öğlen namazını kılmalıdır.
Bayram Namazı ve Kılınışı
Bayram Namazı İki rekattir. Niyetten sonra yapılacaklar aşağıdadır:
-
Rekât:
-
Allahü Ekber denilerek tekbir getirilir ve namaza başlanır.
-
Süphaneke okunur.
-
İmam 7 kez Allahü Ekber diyerek tekbir getirir. Tekbirlerin arasında eller serbesttir.
-
7. tekbirden sonra eller bağlanır ve Elham ile birlikte normal olarak namaz kılınır.
-
-
Rekât:
-
Birinci rekâtın secdesinden kalkarken, kıyama gelindiğinde elleri bağlamadan imam 5 kez daha tekbir getirir.
-
Bundan sonra eller bağlanır ve kalan kısım normal namaz ile aynı olarak kılınır.
-
Cuma namazının tersine Bayram namazında Hutbe namazın arkasından okunur.
Hutbe ve hutbe duasını imam bitirdikten sonra, cemaati duaya davet eder ve topluca dua edilir.
Duayı müteakip namaz biter
Cenaze Namazı ve Kılınışı
Cenaze namazı farz-ı Kifayedir. Yani; Müslümanların bir kısmı bu farzı yerine getirirse bütün Müslümanlar sorumluluktan kurtulur; fakat hiç kimse yapmazsa o beldedeki herkes bu farzı terketmenin günahı altına girer.
Cenaze kadın ise, imam, onun göbeğinin biraz sağında, cenaze erkek ise ortalayarak durur. Cenaze kıbleye yan olarak konur ve Yüzümüzü kıbleye döndüğümüzde cenazenin başı sağda olacak şekilde musalla taşına konur. Fakat musalla taşı yoksa cenaze yerde de olabilir, musalla taşı şart değildir.
İmam önde ve cemaat te onun arkasında saf tutmuş olarak ayakta durur. Saf sayısı tek rakamlı olmalıdır ama olmasa da günah değildir. Kadınlar cenaze namazı kılmazlar. Kılarsa da erkeklerden ayrı bir şekilde kılabilir, gene de kılmaması daha iyidir.
İmam tekbir getirip, namaza başlar. Birinci rekatta
- Sübhaneke
- Fatiha Suresi
- İhlas Suresi
okunur. İmam da namazı sessiz kılar. Sonra imam tekrar tekbir getirir, fakat hiçbir hareket yapmaz. İkinci rekat başlar.
- Allahümme Salli
- Allahümme Barik okunur
Tekrar tekbir getirip, cenaze namazı duası edilir.
Bu dua şöyledir; Allahüm-mağfir lihayyina ve meyyitina ve şahidina ve ğayibina ve sağırina ve kebirina ve zekerina ve ünsana. Allahümme men ahyeytehu minna fe ahyihî alel islami ve men teveffeytehu minna fe teveffehu alel iman. Allahümme la tahrimna ecrehu vela teftinna bağdehu vağfirlena velehu.
(Cenaze kadın ise koyu ile belirtilmiş “hu”lar “ha” şeklinde okunacaktır. Çocuk ise bu duanın başında
“Allahüm-mec’alhü lena faraten ve zukran ve ecran”
okunur.
Şayet kız çocuk ise gene “hu”, “ha” şeklinde (mec’alha) okunur.)
Sonra imam dördüncü tekbiri getirir. Sağa ve sola selam verip namazı bitirir
Namaz bitince cenaze kabre götürülür. Defnedilir ve üzeri toprakla kapatılır. Sonra imam herkesi duaya davet eder. Duayı amin diyerek bitirir.
Böylece cenaze işlemleri sona erer. Ancak ölenin yakınlarına taziyede bulunur.
Üç gün için dost ve komşular matem sebebiyle cenaze evine yemek götürürler. Ancak mecburiyet varsa kendileri de yapabilir.
İnsan bu durumda ağlayabilir ama bağırarak, ağıt yakarak değil, sessiz bir şekilde ağlanabilir. Matem 3 gündür. Bundan sonra normal yaşantıya dönülmelidir. Kocası ölen kadın için 40 gün iddet vardır. Bu süre içinde mecbur olmadıkça evden çıkmamalıdır.
Ölünün 7 si, 41 i, 52 si senesi vs. gibi şeyler dindışıdır. Şirktir.
Bir insan can çekişiyor ise yanında yasin okunur ki, ölürken Allah sözü duyarak ölsün diye. Ancak öldükten sonra artık onun adına Kuran okunmaz, sadece dua edilebilir.













